Bart Somers

Een plaat ijzer, vlak als een muntstuk, ligt voor een grote hydraulische pers en mijn snijbrander. Het is als het blok marmer van de beeldhouwer, als het lege witte doek van een schilder.

Hij steekt de snijbrander aan , vonken vliegen in het rond. Hij volgt nauwkeurig de uitgetekende krijtlijn op het staal. Zijn fantasie gaat langzaam over in de werkelijkheid.

Bart wil een heftige emotie zien in het harde staal. Zijn leermeester voor dit werk heeft hij ‘ontmoet’ in een museum in Duisburg. Geduldig werkt hij naar zijn eindresultaat. Aan het einde van de dag heeft het beeld gewonnen van het ijzer. Zijn energie, zijn bloed, zweet en tranen zijn het beeld geworden: die Untröstliche.

HOOFD EXPOSITIE ART FESTIVAL HEUSDEN

Mijn moeder is 37 jaar geleden overleden. Ik zou haar nu, ouder en wijzer, nog best veel vragen willen stellen, of gewoon even met haar willen praten.

Met enige fantasie kan dat. Ik wil dat graag doen via een meer dan levensgroot beeld van haar hoofd.

Ik neem je graag mee in dit proces. Droom je met mij mee?

Het werk vordert gestaag en het aangezicht is klaar. Je ziet hier hieronder het gezicht. Dat heeft me enorm veel tijd gekost, want ik had nog geen enkel houvast. Als het schaal 1:1 is, voel je hoe de verhoudingen zijn en begrijp je hoe groot een neus is, of ogen zijn. Nu is een oog alleen al 34 cm breed! En alle proporties moeten zo meteen kloppen…

Mijn moeders hoofd wordt zo groot dat ik er in kan gaan zitten, of er zelfs een nacht in kan slapen. Ik zou het zo mooi vinden als mijn beeld voor veel mensen ook een speciale betekenis zou kunnen krijgen. Zou jij eens weg willen dromen in het hoofd van je moeder? Denkend aan de vragen die je haar nog zou willen stellen, of mooie herinneringen aan haar ophalen? Zo kan het zomaar symbool staan voor momenten van beschouwing. Je hoeft er alleen maar in te gaan zitten en er kan van alles gebeuren, vanzelf… 

Het hoofd staat tijdens het festival op de Vismarkt, je bent van harte welkom. Lees ook het bericht van Bart waarin hij zijn creatie proces deelt.

Deel deze pagina

Andere kunstenaars