kfbijnfphilgjijl

Het hoofd van de moeder van Bart

Bart Somers zal op het Art Festival Heusden het hoofd van zijn moeder exposeren. Dit speciale kunstwerk in cortenstaal wordt op dit moment gemaakt op de scheepswerf in Heusden. Wij hebben Bart gevraagd om ons mee te nemen in dit bijzondere creatie proces. Hieronder zijn verslag.

Ik zou graag het hoofd van mijn moeder  maken. Van Cortenstaal, mijn favoriete materiaal. En het liefst heel groot, 2.5 meter hoog! Ik wil er mijn jong gestorven moeder mee eren.

Als ik aan het werk ben, denk ik hier echter niet zo veel aan. Dan ben ik echt bezig met het buigen en lassen van dat dikke staal.

Maar zoals ik er nu over schrijf, of als ik erover vertel, voel ik een diepe emotie. En ben ik er trots op dat ik dit beeld speciaal voor haar kan maken. 

De eerste indrukken

Je ziet hier hieronder de mond, neus en ogen. Die hebben me enorm veel tijd gekost, want ik had nog geen enkel houvast. Als het schaal 1:1 is, voel je hoe de verhoudingen zijn en begrijp je hoe groot een neus is, of ogen zijn. Nu is een oog alleen al 34 cm breed! En alle proporties moeten zo meteen kloppen… 

Langzaam ga ik haar gezicht invullen. Dat moet dan goed lijken op haar foto en de 3D-print hieronder.  

Wegdromen in het hoofd van jóuw moeder

Mijn moeders hoofd wordt zo groot dat ik er in kan gaan zitten, of er zelfs een nacht in kan slapen. Ik zou het zo mooi vinden als mijn beeld voor veel mensen ook een speciale betekenis zou kunnen krijgen. Zou jij eens weg willen dromen in het hoofd van je moeder? Denkend aan de vragen die je haar nog zou willen stellen, of mooie herinneringen aan haar ophalen? Zo kan het zomaar symbool staan voor momenten van beschouwing. Je hoeft er alleen maar in te gaan zitten en er kan van alles gebeuren, vanzelf… 

Art Festival Heusden

Het eerste project rondom het hoofd van mijn moeder is er al: In het tweede weekend van september wordt in Heusden het Art Festival gehouden. Mijn moeders hoofd staat dan centraal op de vismarkt. Alle schoolkinderen uit de kernen van de gemeente Heusden komen die week langs en gaan even in het hoofd zitten. Daarna schrijven ze een brief of maken ze een tekening hoe ze terugkijken op het schooljaar ’20 – ’21. Deze brief, of tekening, posten ze in een rode brievenbus die we ergens in Heusden begraven. Over 20 jaar lichten we deze brievenbus. Hiermee is het een heuse tijdscapsule met een speciale aanleiding en betekenis. Wie van de kinderen zal het zich na 20 jaar nog herinneren? En er werk van maken om de brief terug te gaan lezen?

In het festival weekeinde nodig ik je ook uit om even in het hoofd te gaan zitten. En een brief te posten aan jezelf. Of aan je moeder natuurlijk.

Tot zover het nieuws en mijn eerste foto’s. Ik ga weer snel aan het werk. Natuurlijk hou ik je op de hoogte van de voortgang en lees je straks meer over het festival. Maar dat weekend kun je al in je agenda zetten.

Vele groeten uit Heusden,

Bart Somers

Deel deze pagina