Jo en Josie

Jo en Josie, Debije en Arnoys, man en vrouw, haan en geit, yang en yin. Roer de kwaliteiten van hem en haar door elkaar en er ontstaat een Jo & Josie, door Jo liefkozend verfding genoemd. Origineel, kleurrijk, anders.

In hun filosofie is het leven een pad vol keuzes. Jij bent verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Welke weg kies je? Kunst is mensen (onbewust) iets te laten ervaren van hoe alles met elkaar verbonden is. Voor wie het wil zien zijn er allerlei wegen (mogelijkheden), symbolen en dieptes te ontdekken.

HOOFD EXPOSITIE ART FESTIVAL HEUSDEN

Kun je in deze maatschappij, waarbij ons hoofd vaak het episch centrum van ons doen en laten is, kunst ervaren juist zónder je hoofd te laten leiden? Kun je schilderijen voelen, binnenlaten, zonder te willen begrijpen of ontleden? 

Kunst kan worden bedacht. Je zou kunnen zeggen dat het werk dan via het hoofd ontstaat. Misschien wordt het maatschappij kritisch, of het laat juist nieuwe mogelijkheden zien. Het gaat ergens over en vraagt je er iets van te vinden, stelling te nemen. Er over na te denken. In je hoofd te zijn.

Het tegengestelde kan ook: iets laten gebeuren, juist zonder er over na te denken. Zo ontstaan onze schilderijen. Uit vele letterlijke lagen verf vormt zich een route, een verhaal, een beeld. Je kunt ons werk – met je hoofd – beredeneren, liever hebben we dat je onze verfdingen ervaart. Als het ware juist zónder je mind erbij aan te zetten. 

Onze schilderijen zijn ‘op het lijf’ van Art Festival Heusden geschreven. Ze dagen je uit te ervaren, te voelen, en juist het hoofd even het hoofd te laten. Het lijf heeft immers ook genoeg wijsheid in zich om van alles te beleven, sensaties waar te nemen en ervaringen te vertalen in gevoel. Kijk je naar een kunstwerk met je hoofd of voel je het kunstwerk in je lijf? Roept het emoties op en zoja, waar zitten die dan?

We laten mensen (onbewust) ervaren hoe alles met elkaar verbonden is. Natuurlijk kun je daar over nadenken. Je kunt het ook laten. De schilderijen uit de serie Zeitung vertellen ieder voor zich een heel verhaal. Zoals je op de voorkant van de krant de ‘koppen’ (!) leest. Hoe dieper je komt, hoe meer informatie je krijgt. Hoe ver durf je je in de Zeitung te laten verdwijnen? 

Deel deze pagina

Andere kunstenaars