Josée Bastiaenen

Beeldhouwen in glas: in haar studio zet Josée Bastiaenen zaag en beitel in ruwe brokken kristalglas. 

Via een proces van hakken, slijpen, schuren en polijsten onttrekt zij haar sculpturen aan dit fascinerende materiaal. Ze laat zich daarbij leiden door het samenspel van lijn en licht en vangt dit in abstracte vormen Josée is al geruime tijd actief als beeldend kunstenaar. en vormde haar kunstzinnige basis met werken in (edel)metaal en steen.

HOOFD EXPOSITIE ART FESTIVAL HEUSDEN

De keuze “ HOOFD’ als leidend thema van het Art Festival Heusden suggereert een rationale invalshoek voor de te scheppen en te tonen kunstuitingen bij die gelegenheid. Uitingen van ideeën, gedachten en doelen achter het Heusdense Kunst-Event.

Een prikkeling misschien tot de zogenaamde ‘ conceptuele kunst ‘: de kunstopvatting waarin het idee of het concept belangrijker is dan de esthetische of materiaal technische uitvoering. Kunst als uitdaging van het intellect.

Voor mij, als beeldhouwer in glas, is kunst echter geen HOOFD-zaak!

Hoe inspirerend ik ze ook mag vinden – een object, mens, gedachte gebeurtenis….- ze vormen niet de aanzet tot mijn creatieve proces! Die vind ik in  mijn eigen stille innerlijke ruimte, vrij van rede, inhoud werkelijkheid en heersende (kunst)opvattingen….

“Direct carving”: zonder verhaal van woorden of gedachten. Geen boodschap of plot. Zuiverheid van intentie, overgave aan wat ik aan het doen bent, erin opga….

Het product is wat het is: het verwijst niet naar iets: een gevoel, idee, gedachte….. het is een zintuigelijke ervaring..

En ik weet en ervaar het. Glas is daarvoor een uiterst geschikt middel: reflecties als vierde dimensie, het vermogen tot optische Illusies en composities die meebewegen met het perspectief van toeschouwer en omgeving. Kunst die je mag ondergaan en niet hoeft te duiden! .

Om tot slot nog even de link te leggen naar het gedachtengoed van Art Festival Heusden: de inspiratie in mijn scheppingsproces is niet ‘top down’ ( vanuit het idee, het ‘ hoofd’)  maar ‘ bottom-up’ ( vanuit de ziel) : “ Binnenste Boven”.