Paulus van Venrooij

Gehinderd en geïnspireerd door de tweestrijd van het experiment en het leven, dat is wat het werk van Paulus typeert. In zijn atelier, wat meer weg heeft van een machinebouw werkplaats, worden 3-dimensionale licht- en kinetische objecten gebouwd die, tjokvol zitten met computers, elektronica en software. Inspiratie in zijn werk wordt vooral gevonden in industriële processen, architectuur/interieur, en muziek. 

HOOFD EXPOSITIE ART FESTIVAL HEUSDEN

We leven in een wereld die steeds meer door de waan van het moment geregeerd wordt. Waar het draait om, volg je hart, je intuïtie…waar ons hoofd en de rede op de tweede plaats komen…juist dat hoofd heeft ons mensen gebracht heeft waar we nu staan als mensheid. 

We vergeten vaak in een wereld vol computers en gadgets dat we allemaal beschikken over de meest krachtige computer ter wereld, ons eigen brein. Maar we krijgen constant overal te horen, uit het hoofd…voelen is het nieuwe zwart. Maar dat voelen is toch ook feitelijk een reactie van ons brein? 

Voor het Art festival Heusden heb ik een lichtinstallatie ontworpen en gebouwd die gestuurd wordt door de hersenactiviteit van de bezoeker zelf. Het doel is een representatie geven van de complexiteit van ons brein en onze gedachtestromen…mensen bewust maken van de kracht van ons brein en veelzijdigheid van onze mogelijkheden als we juist IN ons hoofd gaan. De installatie komt in een donkere ruimte waar je letterlijk in je eigen hoofd komt, ervaar met je eigen ogen de reacties van je eigen brein. Balancerend op de grens tussen kunst en technologie, voelen en rede. Ervaar je het als bezoeker juist als ‘wetenschappelijk’ experiment of is het meer een psychedelische ervaring? Of is juist het balanceren tussen de uiterste dat wat ons mens maakt?

Deel deze pagina

Andere kunstenaars